Zsömle 16 db
2005.05.07. 21:24
40 dkg finom liszt
10 dkg rozsliszt
1 dkg só
2,5 dkg élesztő
1 kávés k. cukor
4 dl tej / víz vagy vegyesen
ízlés szerint magok, ízesítők pl. lenmag, szezámmag, hajdina, tökmag, napraforgómag, egész köménymag stb.
Megkelesztem.
Majd 16 db egyenlő cipót készítek.
Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. A teteját megkenem 1 db tojás és 1 e.k. tej keverékével.
Sütőbe teszem, még ott is kelni hagyom, majd amikor felmelegedett a sütő 220 fokra kb. 17 percig készre sütöm.
Gép nélküli infó:
Az élesztőt a cukorral és 1 dl langyos folyadékkal felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval tésztát dagasztunk belőle. Meleg helyen duplájára kelesztjük.
|